strefa smaku

szukaj OK

całość (13 porcji) 1907 kcal
1 porcja ok. 147 kcal

Świąteczne dietetyczne pierniczki owsiane

Składniki:
 

100 g płatków owsianych (najlepiej bezglutenowych)

50 g wiórków kokosowych

50 g rozpuszczonego oleju kokosowego

20 g przyprawy do piernika

70 g mąki ryżowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 g mąki ziemniaczanej

2 łyżki miodu

40 g suszonej żurawiny (garść)

Sposób przygotowania:

Do miski przesypać suche składniki: mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, płatki owsiane, przyprawę do piernika, wiórki kokosowe i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać miód z olejem kokosowym. Do suchych składników dodać składniki mokre. Całość zagniatać do czasu, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie na blat wyłożyć papier do pieczenia, położyć na nim ciasto i przykryć drugim arkuszem papieru. Ciasto rozwałkować i za pomocą foremek wycinać ciastka o dowolnym kształcie. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Gotowe pierniczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10 minut. Gotowe ciastka po wystygnięciu przełożyć do metalowej puszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 1371 kcal
1 porcja 343 kcal

Świąteczne pierogi z soczewicą podane na kapuście z grzybami

Składniki:
 

3 sztuki cebuli

200 g mąki pełnoziarnistej

260 g pieczarek surowych

15 g borowików suszonych

łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

80 g nasion soczewicy

łyżeczka soli

1/3 szklanki wody

400 g kapusty kiszonej

2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:


Soczewicę moczyć przez kilka godzin, ugotować. Jedną cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce i dusić na patelni do miękkości. Wszystkie składniki wymieszać z ugotowaną soczewicą i przyprawić. Do miski wsypać mąkę z solą i wlać gorącą wodę, jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Kiedy mąka połączy się lekko z wodą, to wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto bardzo cienko rozwałkować na około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółka w cieście. Na każde kółko leżące na stolnicy nałożyć farsz z soczewicy i skleić brzeg, formując kształt pieroga. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż wypłyną na wierzch.

Borowiki namoczyć najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Po tym czasie grzyby zagotować, po ostudzeniu drobno pokroić. Kapustę należy przepłukać i również pokroić. Zalać wodą z grzybów, dodać borowiki i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać do kapusty i wymieszać. Podawać razem z pierogami.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 832 kcal
1 porcja 208 kcal

Świąteczne śledzie w jogurcie

Składniki:

 

4 płaty śledzia solonego

3 średnie sztuki ogórków kiszonych

1 sztuka cebuli

2 sztuki jabłek

200 g jogurtu naturalnego gęstego

½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

 

Sposób przygotowania:

 

Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin, następnie pokroić. Ogórki, cebulę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć, zalać jogurtem, doprawić pieprzem i schłodzić w lodówce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (16 porcji) 2741 kcal
1 porcja ok. 147 kcal

Świąteczny dietetyczny sernik pierniczkowy

Składniki:
 

CIASTO:

100 g mąki jaglanej

100 g mąki gryczanej

100 g masła

szklanka zimnej wody

½ łyżeczki przyprawy do piernika
 

MASA SEROWA:

500 g twarogu chudego

5 dużych jajek

20 g skrobi z tapioki

20 g przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

CIASTO:
Do miski przesiać mąkę z przyprawą do piernika, dodać masło pokrojone na małe kawałki oraz wodę. Zagnieść ciasto, a następnie owinąć je w folię i włożyć na około 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 1-2cm, przełożyć je do tortownicy o średnicy około 20 cm. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.


MASA SEROWA:
Do miksera przełożyć ser, przyprawę do piernika i skrobię z tapioki. Ucierać dodając po jednym jajku. Miksować do czasu, aż powstanie gładka masa.

Masę przełożyć na podpieczoną tartę, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem udekorować ciasto w dowolny sposób.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 584 kcal
1 porcja 146 kcal

Świąteczny filet z karpia pieczony z pieczarkami

Składniki:

 

2 sztuki cebuli

1 łyżeczka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

800 g fileta z karpia

360 g pieczarek surowych

3 łyżeczki pietruszki (liście)

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

 

Fileta z karpia umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebulą, pieczarkami i posolić. Potrawę włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po wyjęciu udekorować posiekaną natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (14 porcji) 1780 kcal
1 porcja ok. 126 kcal

Świąteczny fit piernik marchewkowy ze zdrową polewą czekoladową

Składniki:
 

Ciasto:

260 g mąki jaglanej

½ szklanki mleka 0,5 % tłuszczu

3 jajka

2 łyżki miodu

2 sztuki marchwi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao


Polewa:

1 łyżka karobu  (można zamienić na kakao)

2 łyżki oleju orzechowego

3 łyżeczki ksylitolu

4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Jajka zmiksować w całości do uzyskania puszystej konsystencji. Dodać miód, mąkę, mleko, przyprawy i kakao, ciągle miksować. Kiedy powstanie gładka masa, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyć formy silikonowej. Nagrzać piekarnik do 160 stopni i piec przez około 45 minut. W tym czasie przygotować zdrową polewę. W rondelku lekko podgrzać olej, dodać ksylitol i karob oraz wodę. Mieszać, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodać więcej wody aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy pienik polać ciepłą polewą czekoladową.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 1084 kcal
1 porcja 271 kcal

Świąteczny gotowany królik z bazylią i orzechami

Składniki:

 

400 g mięsa z królika

2 łyżeczki tymianku

880 g bulionu warzywnego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

2 sztuki cebuli

2 łyżki oliwy z oliwek

60 g orzechów arachidowych

4 łyżeczki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Mięso królika oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso podsmażyć z obu stron około 5 minut. Wyjąć mięso i podsmażyć posiekaną cebulę, około 2 minut. Dodać bulion oraz mięso, następnie przykryć i gotować przez 30 minut. Mięso przełożyć na talerz i udekorować posiekaną bazylią i orzechami.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 220 kcal
1 porcja 55 kcal

Świąteczny lekki barszcz czerwony

Składniki:

400 g buraków

2 ząbki czosnku

1 sztuka pietruszki (korzeń) 

2 sztuki marchwi

1 sztuka cebuli

2 łyżeczki pietruszki (liście) 

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

880 g wody (4 szklanki)

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki ziela angielskiego

½  łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżeczki  majeranku

2 sztuki liści laurowych

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Buraki obrać, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości około godzinę. Upieczone buraki wyciągnąć z folii i zetrzeć na tarce. Przygotować wywar: warzywa (pietruszkę, marchew) umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą. Do wrzącego wywaru dodać czosnek, majeranek, pieprz oraz natkę pietruszki, następnie dodać starte buraki, sól i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Wywar warzywny należy przecedzić. Barszcz najkorzystniej przygotować dzień wcześniej wówczas będzie bardziej aromatyczny. Podawać z uszkami lub pierogami.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 880 kcal
1 porcja 220 kcal

Świąteczny łosoś gotowany z sosem musztardowo - koperkowym

Składniki:
 

400 g  łososia surowego

2 łyżeczki przyprawy do ryb

850 g bulionu warzywnego

½ sztuki cytryny

1 sztuka długiego ogórka

200 g jogurtu naturalnego

4 łyżeczki kopru

1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

 

Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą do ryb. Włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 20 minut. Jogurt wymieszać z musztardą, pieprzem i posiekanym koprem. Rybę wyjąć z wody i polać sosem.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 984 kcal
1 porcja 246 kcal

Świąteczny łosoś w galarecie

Składniki:

400 g łososia surowego 

1 sztuka dużej cebuli

60 g groszku zielonego konserwowego

4 sztuki średniej marchwi

2 sztuki pietruszki (korzeń) 

½ sztuki selera (korzeń)

1 łyżeczka pietruszki (liście)

1 sztuka pora

4 g (łyżeczka) ziela angielskiego

1 łyżeczka soli

4 g (3 liście) liści laurowych

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

 

Rybę umyć i osuszyć. Włoszczyznę obrać, wypłukać i włożyć do wrzącej wody, dodać liście laurowe i przyprawy. Cebulę obrać i przypiec na ogniu, następnie wrzucić do wywaru. Ugotowany wywar przecedzić, doprawić do smaku, włożyć rybę i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Po tym czasie rybę delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku. Posypać pokrojoną marchewką z wywaru oraz groszkiem i natką pietruszki. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę (według przepisu na opakowaniu), przestudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki. Podawać z sokiem z cytryny.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 716 kcal
1 porcja 179 kcal

Świąteczny pstrąg z pietruszką

Składniki:
 

900 g pstrąga tęczowego surowego

1 łyżeczka pietruszki (nać)

1 ząbek czosnku 

1 łyżka oliwy z oliwek 

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

 

Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Środek wypełnić posiekaną pietruszką oraz czosnkiem. Rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą, cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 508 kcal
1 porcja ok. 127 kcal

Świąteczna sałatka śledziowa po helsińsku

Składniki:
 

200 g śledzia marynowanego 

60 g groszku zielonego konserwowego 

100 g jogurtu naturalnego 

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo mielonego

2 łyżeczki natki pietruszki 

Sposób przygotowania:

Śledzia pokroić na kawałki i włożyć do małej szklanej miseczki. Na śledzia położyć groszek konserwowy i jogurt wymieszany z musztardą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 779 kcal
1 porcja ok. 195 kcal

Świąteczna sałatka z kurczakiem i mandarynką

Składniki:
 

100 g sałaty lodowej

2 sztuki fileta z piersi kurczaka

4 mandarynki

2 sztuki cebuli dymki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka pieprzu białego

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki bazylii

Sposób przygotowania:

 

Fileta pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i usmażyć na patelni z oliwą. Cebulę posiekać, mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Sałatę lodową postrzępić na mniejsze kawałki. Jogurt połączyć z musztardą,octem winnym i dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 172 kcal
1 porcja 43 kcal

Świąteczna zupa grzybowa

Składniki:
 

100 g suszonych borowików

1 l wody

2 łyżki włoszczyzny suszonej

1 sztuka marchwi

1 sztuka pietruszki (korzeń)

60 g selera korzeniowego (plaster)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

 

Grzyby  namoczyć w litrze wody przez godzinę. Odcedzić. Do wody z moczenia grzybów dodać włoszczyznę, warzywa i przyprawić. W razie potrzeby dolać wody i gotować 20 minut. Po ugotowaniu grzyby pokroić w paseczki, dodać do zupy.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (14 porcji) 1838 kcal
1 porcja ok. 133 kcal

Świąteczne dietetyczne ciasto z czerwonej fasoli czyli kakaowiec

Składniki:
 

800 g czerwonej fasoli

100 g gorzkiej czekolady

2 średnie sztuki dojrzałych bananów

40 g suszonej żurawiny(garść)

2 łyżeczki ksylitolu

1 łyżka kakao

3  jajka

łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

 

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę wypłukać i odsączyć na durszlaku. Fasolę, żurawinę i banany przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa - musi być naprawdę dobrze zmielone, żeby ciasto trzymało formę i nie rozpadało się podczas krojenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać ją do masy. Wbić jajka, sodę oczyszczoną, całość miksować do gładkości. Masę przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu ciasto polać roztopioną czekoladą.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 680 kcal
1 porcja 170 kcal

Świąteczna cielęcina duszona w warzywach

Składniki:
 

400 g cielęciny

1 ½ łyżki oliwy z oliwek

1 sztuka marchwi

1 sztuka pietruszki (korzeń)

⅓ selera (korzeń)

120 g pieczarek surowych

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

 

Mięso pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę i pieczarki. Dusić pod przykryciem około 15 minut.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 244 kcal
1 porcja 61 kcal

Świąteczna kapusta z grzybami

Składniki:

 

20 g borowików suszonych

800 g kapusty kwaszonej

2 sztuki cebuli

½ łyżki oliwy z oliwek 

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

 

Grzyby namoczyć. Najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Po tym czasie grzyby zagotować, po ostudzeniu drobno pokroić. Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą z grzybów, dodać borowiki i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 768 kcal
1 porcja 192 kcal

Świąteczna kieszonka z kurczaka ze szpinakiem i suszoną śliwką

Składniki:

 

4 sztuki fileta z kurczaka

200 g szpinaku mrożonego w kostkach

4 sztuki śliwek suszonych

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu białego mielonego

1 łyżeczka papryki (przyprawa)

1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego

Sposób przygotowania:

 

Szpinak rozmrozić, wrzucić na patelnię teflonową i podgrzać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno śliwki, sól i pieprz. Wymieszać i zostawić na chwilę na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W mięsie z kurczaka grubym nożem zrobić wzdłuż kieszonkę, tak aby powstała dziura,  tylko w miejscu wbicia. Do środka włożyć szpinak. Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kurczaka z dwóch stron, przełożyć na folię aluminiową, zawinąć (błyszczącą stroną do środka) i piec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 2100 kcal
porcja ok. 210 kcal

Szynka pieczona w glazurze musztardowo – miodowej

Składniki:
 

1 szynka, tzw. kulka, ok. 800 g

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy Dijon

½   łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
 

Miód, musztardę i sól dokładnie wymieszać. Natrzeć dokładnie mięso i zostawić na noc w lodówce. Szynkę piec w w folii przez około godzinę. Pod koniec pieczenia przeciąć folię aby nadmiar płynu odparował. Mięso wystudzić i pokroić w plastry.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (18 porcji) 3073 kcal
1 porcja ok.171kcal

Babka wielkanocna

Składniki:
 

150 g masła

3 jajka

garść rodzynek

2 łyżki migdałów

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 laska wanilii

do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 2 łyżki bułki tartej

do dekoracji: łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
 

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, z kominem po środku o średnicy 22-25 cm, wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Płatki migdałowe posiekać. Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać z 2-3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i masło ucierać przy pomocy miksera na puszystą masę. Wszystkie składniki połączyć – do puszystej masy z żółtek i masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Dorzucić bakalie i miksować na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać do formy (do połowy jej wysokości) i wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 °C przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności można zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec babkę.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 260 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 10 kcal

Czerwony sos do jajek

Składniki:

1 kubek jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka chrzanu

1 łyżka startych drobno buraczków

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 460 kcal
porcja (1/4 całości) ok. 115 kcal

Jajka przepiórcze w galarecie

Składniki:

 

10 jajek przepiórczych

5 łyżek kukurydzy konserwowej

1 marchewka

1 mały burak

kilka łyżek zielonej pietruszki

kilka ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

9 łyżeczek żelatyny

2 kostki bulionu* (bulion znajdziesz na stronie internetowej)

Sposób przygotowania:

 

Jajeczka ugotować, obrać i przekroić na pół. Marchew i buraka obrać, ugotować, pokroić w cienkie plastry.

Bulion rozpuścić w naczyniu,  dodać przyprawy, ok. 300 ml wody i zagotować. Odcedzić przez drobne sitko i wystudzić. Do 400 ml płynu dodać 9 łyżeczek żelatyny i dokładnie wymieszać.

W miseczce lub formie do galarety ułożyć warzywa i  jajka, dodać pietruszkę i całość zalać galaretą. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 3700 kcal
porcja (ok. 1/20 całości) 185 kcal

Mazurek migdałowo – wiśniowy

Składniki:
 

Ciasto:

10 dag mąki białej

10 dag mąki pełnoziarnistej

¼ kostki masła

2 łyżki śmietany 12%

1 jajko

1 żółtko

1/2 łyżki ksylitolu

15 dag mielonych migdałów

 

Masa migdałowa:

10 dag mielonych migdałów

1 białko

 

Nadzienie:

2 szklanki wiśni bez pestek

 

Polewa:

½ kostki masła

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

Do przybrania:

Całe migdały

Kilka wiśni

Sposób przygotowania:
 

Obie mąki wymieszać z migdałami i posiekać z masłem jak na kruszonkę, dodać jajko, żółtko i ksylitol. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.

Formę do ciasta wyłożyć ciastem, tworząc rant ok. 2 cm wysokości. Ciasto nakłuć widelcem

Migdały na masę wymieszać z białkiem i rozsmarować na cieście.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor. Ostudzić.

Wiśnie dobrze osączyć. Wyłożyć na ciasto.

Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę, kakao i ksylitol, dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodać skrobię. Tak przygotowaną polewą oblać ciasto, pozostawić do zastygnięcia. Udekorować migdałami i wiśniami.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 900 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 16 kcal

Sos tatarski

Składniki:

2 jajka
5 łyżek majonezu
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
3 ogórki korniszony
2 łyżki marynowanych grzybków
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ogórki obrać. Grzybki i ogórki drobno pokroić. W misce  wymieszać jogurt, majonez i musztardę, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 376 kcal

Zakwas na żurek

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej 2000

3 szklanki letniej, przegotowanej wody

4 ząbki czosnku

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

 

Sposób przygotowania:


Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Przykryć ściereczką i  odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Raz dziennie zamieszać. Po tym czasie zlać do butelek. Można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 14 dni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość ok.260 kcal
porcja ok. ¼ całości 65 kcal

Surówka z kapusty

Składniki:
 

2 szklanki drobno pokrojonej białej kapusty

3 łyżki kukurydzy konserwowej

3 rzodkiewki

1 kawałek białej części pora


Sos:
½  małego kubek jogurtu

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka musztardy

¼ łyżeczki soli

pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewki zetrzeć na tarce. Pora cienko pokroić, zalać wrzątkiem, odcedzić. Wszystkie warzywa włożyć do miski i wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Warzywa zalać sosem, wymieszać.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 1440 kcal
1 porcja ok. 240 kcal

Żurek wielkanocny z kiełbasą

Składniki:

 

Kilka suszonych grzybów

200g kiełbasy białej surowej

300g kiełbasy wędzonej

1 cebula

1 marchew

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

3 szklanki żurku ( lub według uznania)

2 łyżeczki majeranku

½ łyżeczki kminku ( opcjonalnie)

½ szklanki mleka 2%

3 jajka na twardo

Natka pietruszki

Pieprz, ziele angielskie po kilka ziaren

Sposób przygotowania:
 

Suszone grzyby moczyć w letniej wodzie przez godzinę, po czym gotować około pół godziny. Obraną cebulę i marchew włożyć do garnka, dodać przyprawy, czosnek i ugotowane grzyby, zalać 6 szklankami wody, zagotować. Włożyć kiełbasę. Gotować 30-40 minut na małym ogniu.

Po tym czasie wyjąć kiełbasę, marchew i grzyby. Kiełbasę pokroić w kawałki, marchew w plasterki a grzyby w paseczki. Do wywaru wlać żurek, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Zagotować, połączyć z mlekiem, dodać pokrojone produkty.

Jajka ugotować, obrać, pokroić, ułożyć  na talerzach, zalać żurkiem, posypać posiekaną natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

: całość (37 porcji) 634 kcal
1porcja ok. 17 kcal

Jabłka do mięs

Składniki:
 

1 kg jabłek

2 cebule

1 łyżka oliwy

2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:
 

Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie nie dopuszczając do zbrązowienia.
Jabłka obrać, przekroić, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć na patelnię, dodać majeranek i dusić pod przykryciem aż jabłka całkowicie się rozpadną. Jeśli konsystencja będzie zbyt płynna można odparować nieco wody.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1147 kcal
porcja ok. 115 kcal

Buraczki z chrzanem

Składniki:
 

1 kg buraków

2 łyżki chrzanu

1 łyżka cukru

2 łyżki soku z cytryny

natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
 

Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do startych buraków dodać chrzan, cukier, cytrynę i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski i udekorować natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 452 kcal
porcja ok. 113 kcal

Czerwone jajka faszerowane

Składniki:
 

4 jajka

2 łyżki serka śmietankowego

1 łyżeczka koncentratu barszczu czerwonego

sól, pieprz kolorowy mielony do smaku

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami na farsz. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 1050 kcal
porcja 263 kcal

Indycza rolada curry

Składniki:
 

800 g piersi z indyka

1 duża marchew

2 łyżeczki curry

½ łyżeczki kurkumy

½ puszki kukurydzy

1 łyżka oleju

mielona kolendra

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
 

Marchew obrać, pokroić w grube długie słupki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować ok. 2 minuty.
Mięso pokroić na plastry grubości 2-3 cm. Przykryć folią spożywczą, lekko rozbić. Posypać obficie curry oraz kurkumą, szczyptą kolendry, soli i pieprzu.
Na mięsie ułożyć marchewkę, posypać odsączoną kukurydzą. Zwinąć roladę, obwiązać bawełnianym sznurkiem. Skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową.
Piec 70 minut w 185 stopniach C. Po tym czasie folię rozchylić i piec jeszcze około 20 minut, aż rolada się zrumieni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 465 kcal
porcja 46,5 kcal

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Składniki:
 

4 jajka

4 suszone pomidory w oliwie

2 łyżki śmietany 12%

sól, pieprz, oregano

kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, razem ze skorupką przekroić na pół. Wyjąć jajka ze skorupek i drobno posiekać, przełożyć do miski.  Pomidory odsączyć z zalewy,  również drobno posiekać i dodać do jajek. Do masy dodać śmietanę oraz przyprawy, wszystko wymieszać. Połówki skorupek delikatnie wypełnić farszem, wyrównać powierzchnię i udekorować listkami bazylii.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 618 kcal
porcja (1 jajo) 103 kcal

Jajka faszerowane szynką

Składniki:
 

6 jajek

50 g chudej szynki

½  łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki rzeżuchy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko i posiekać. Szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do żółtek. Doprawić. Połówki białek napełnić farszem i posypać rzeżuchą. 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 368 kcal
1 porcja 92 kcal

Kaparowe jajka faszerowane

Składniki:
 

4 jajka

1,5 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka chrzanu

2 łyżeczki kaparów

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo i  obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka na farsz rozgnieść widelcem w misce.
Do żółtek dodać pozostałe składniki i rozetrzeć łyżką. Kapary można dodać w całości. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 282 kcal
łyżka ok. 11 kcal

Lekki majonez z serka wiejskiego

Składniki:
 

1 ( 200 g ) opakowanie serka wiejskiego

1 jajko

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

½ łyżeczki octu winnego

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
 

Jajko ugotować na twardo, obrać. Zmiksować razem wszystkie składniki (jajko powinno być jeszcze ciepłe) do uzyskania jednolitej konsystencji.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1728 kcal
1 porcja 173 kcal

Pasztet wegetariański

Składniki:
 

250g fasolki białej

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

4 marchewki

½ średniej główki brokuł

3 jajka

4 ½ łyżki kaszy manny

sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, słodka papryka, kurkuma, chili, pieprz ziołowy, imbir do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości. Cebulę obierać, posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 5 min.) pod koniec dodać pokrojony czosnek. Połączyć fasolę i cebulę, odstawić.
Marchewki obierać i ugotować w małej ilości wody. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować. Warzywa odsączyć i odstawić.

Masę fasolową podzielić na 3 części: jedną nieco większą, dwie mniejsze. Do większej ilości masy fasolowej wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.

Do drugiej części masy dodać pokrojone marchewki, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, szczyptą chili i kurkumy.

Do trzeciej porcji masy wrzucić brokuł, zmiksować, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz imbirem. Wymieszać.

Formę keksówkę (dł. Ok. 30 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozsmarować pierwszą (fasolową) warstwę masy. Na niej warstwę marchewkową, a na wierzchu brokułową. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 2037 kcal
1 porcja ok. 204 kcal

Sałatka warzywna

Składniki:
 

3 marchewki

3 pietruszki

6 ziemniaków

pół selera korzeniowego

jabłko

szklanka groszku konserwowego

5 jajek

6 dużych ogórków kiszonych

5 łyżek majonezu

5 łyżek jogurtu naturalnego

2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:
 

Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler pokroić w drobną kostkę i przełożyć do dużej miski. Dodać odlany z zalewy groszek. Jajka ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Sałatkę jarzynową wymieszać z majonezem, jogurtem, startym na tarce jabłkiem oraz musztardą. Schłodzić w lodówce i podać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (14 porcji) 1645 kcal
1 porcja ok. 118 kcal

Sernik cytrynowy na spodzie marchewkowym

Składniki:
 

Spód marchewkowy:

100 g marchwi

100 g mąki razowej

50 g mąki pszennej zwykłej

35 g miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

100 ml mleka

1 płaska łyżka ciemnego kakao

1 płaska łyżka domowej przyprawy do piernika
 

Masa serowa:
 

0,5 kg mielonego twarogu

2 jajka (L)

spora szczypta soli

sok z 1/2 cytryny

skórka z 1 cytryny

10 g cukru waniliowego

60 g miodu

Sposób przygotowania:
 

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 ºC.

Obraną marchew zetrzeć na małych oczkach tarki, a następnie dodać resztę składników marchewkowego spodu i dokładnie mieszać. Otrzymaną masę przełożyć do formy, wyrównać łyżką i włożyć do piekarnika na 20 minut.

W połowie czasu pieczenia spodu zrobić masę serową, aby po jej ukończeniu można było ją natychmiastowo wlać do formy i  włożyć do piekarnika.

Do miski wbić białka jaj, dodać sól i miksować na sztywną pianę.

Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy oraz miód i wciąż miksować do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać zmielony ser, otartą skórkę z cytryny oraz sok i miksować całość jeszcze kilka chwil.

Z piekarnika wyciągnąć ciasto marchewkowe i zalać je masą serową, włożyć z powrotem do pieca i zostawić na 45 minut. Po upływie 3 kwadransów zwiększyć temperaturę pieczenia do 200-220º C ( tak, aby nie przypalić) i piec jeszcze 15 minut.

Ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, następnie wyciągnąć i możliwie szybko (jak tylko lekko ostygnie) obkroić nożem boki dookoła formy i zdjąć obramowanie tortownicy.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (15 porcji) 652 kcal
porcja 23 kcal

Sos borówkowy

Składniki:
 

4 łyżki tartego chrzanu

8  łyżek borówek do mięs

1 łyżka majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos można przechowywać w lodówce do 7 dni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (19 porcji) 384 kcal
1 porcja 20 kcal

Sos musztardowy

Składniki:
 

1 żółtko ugotowane na twardo

4 łyżki musztardy

1 kubek śmietany 12%

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:
 

Żółtko rozetrzeć w misce, dodać musztardę, sok z cytryny, śmietanę i przyprawy.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 580 kcal
1 porcja 145 kcal

Pachnący świętami kompot z suszonych owoców

Składniki:
 

3 sztuki fig suszonych

2 sztuki gruszek suszonych

4 sztuki moreli suszonych

60 g śliwek suszonych (garść)

3 sztuki średnich jabłek

2 g cynamonu (kora)

2 g wanilii (laska)

20 g imbiru świeżego (korzeń) - pasek

1,5 l wody

 

Sposób przygotowania:

Zagotować około 1,5 litra wody. Suszone owoce drobno pokroić, jabłka obrać i pokroić w ósemki. Owoce dodać do wody wraz z przyprawami. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Kompot z suszonych owoców najlepiej podawać na ciepło.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 2461 kcal
1 porcja 246 kcal

Ciasto dyniowe

Składniki:
 

250 g mąki orkiszowej
120 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
20 g proszku do pieczenia
3 jajka
110 g roztopionego masła lub oleju rzepakowego
300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
100 g obranej i startej marchewki
5 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
 

Dynię obrać, wyjąć pestki, pokroić i wstawić do garnka z gorącą wodą. Gotować około 10 minut (aż dynia będzie miękka). Wystudzić i zmiksować.
Jajka z cukrem trzcinowym ubić na puszystą pianę. Dodać roztopione masło i miksować. Dodać przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystkie składniki razem wymieszać..
Następnie dodać przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, wymieszać. Ciasto umieścić w foremce (średnica około 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypać wiórkami.  Piec około 30-35 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) lub 185°C (bez termoobiegu). Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (1 porcja) 226 kcal

Zielony koktajl

Składniki:

1 sztuka kiwi
1 gruszka
½ sztuki awokado
¼ sztuki cytryny
2 łyżeczki pietruszki nać
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kiwi, gruszkę i awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę wrzucić do blendera. Dodać posiekaną nać pietruszki, wodę i wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko zmiksować. Smacznego.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 317 kcal

Budyń z kaszy jaglanej i mango

Składniki:

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

5 łyżeczek mleka kokosowego

½ łyżeczki miodu

1 mango

garść malin

garść borówek

Sposób przygotowania:
 

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do blendera przesypać ugotowaną kaszę jaglaną, dodać mleko kokosowe, miód. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. Mango rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze.

Przełożyć do słoika w następującej  kolejności: kasza jaglana, następnie zmiksowane mango, maliny i borówki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1930 kcal
kawałek ok. 190 kcal

Ciasto kokosowe

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 puszka mleka kokosowego

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki wody

2 łyżki amarantusa

2 łyżeczki oleju kokosowego

1 łyżeczka naturalnego aromatu migdałowego

sok z 1 cytryny

½  szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Kaszę wypłukać, zagotować z mlekiem kokosowym i ksylitolem, a następnie ostudzić. Ugotowaną kaszę wraz z resztą składników zmiksować na w miarę jednolitą masę. Przełożyć do formy okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wiórkami kokosowymi. Całość piec przez około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i  zostawić do zupełnego wystudzenia, a na noc najlepiej włożyć do lodówki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1460 kcal
1 łyżka ok.55 kcal

Bezglutenowe musli Vitaj dzień

Składniki:
 

200 g płatków gryczanych

5 łyżek poppingu z amarantusa

5 łyżek jagód goji

5 łyżek suszonej żurawiny

5 łyżek pestek ze słonecznika

3 łyżki pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do słoja i szczelnie zamknąć pokrywką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1810 kcal
1 kromka (30 g) 70 kcal

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Składniki:
 

250g mąki gryczanej

150g mąki ryżowej

100g mąki jaglanej

½ kostki z 50 gram świeżych drożdży

3 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki czarnuszki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

ok. 600 ml ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozdrobnić w misce i dodać pół szklanki ciepłej przegotowanej ( max.60 stopni ) wody i cukier. Zostawić na 10 minut lub do czasu aż będzie widać pianę.   W misce należy wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę, drożdże i mieszać do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30min. Kiedy ciasto urośnie o około 1/3 objętości przełożyć do formy i pozostawić na około 15 minut.

 

Piec 15 min w temperaturze 230 stopni, potem około 30 minut w 160 , na końcu wyjąć z formy i przez 15 minut dopiec.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 182 kcal

Carpaccio z buraków z serem

Składniki :

1 czerwony burak
2 plastry sera feta
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Buraka obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu , posypać pokruszonym serem. Pestki uprażyć na suchej patelni. W małej miseczce wymieszać oliwę, ocet i sok z pomarańczy aż składniki się połączą. Mieszaniną polać sałatkę, posypać pestkami.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 160 kcal

Pieczona gruszka z waniliowym sosem

Składniki:

1 gruszka

1 limonka

1 laska wanilii

1 łyżka śmietany 36%

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Gruszkę umyć, przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wyjąć gniazda nasienne. Połówki gruszki włożyć do żaroodpornego naczynia i polać sokiem z limonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać trochę ziaren. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, miód i wanilię. Upieczone gruszki polać sosem, podawać na ciepło.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 160 kcal

Sałatka z pomarańczy z cebulą i chili

Składniki:

1 pomarańcza

½ dużej czerwonej cebuli

1 łyżeczka octu balsamicznego

świeże chili – wg uznania

Sposób przygotowania:

Pomarańczę obrać. pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, zalać octem balsamicznym. Strączek chili przekroić, wydrążyć pestki, skroić kawałek w cienkie paseczki. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, na wierzchu ułożyć cebulę, posypać chili.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 91 kcal

Sałatka z marynowanych warzyw z sezamem

Składniki:

2 liście kapusty pekińskiej

½ cukinii

½ ogórka zielonego

1łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka ziaren niełuskanego sezamu

Sposób przygotowania:

Liście kapusty umyć i pokroić w cienkie paski. Cukinię i marchewkę obrać, umyć, pokroić w podłużne cienki paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Sezam uprażyć na suchej patelni. Warzywa przełożyć do miski, polać octem , wymieszać i posypać sezamem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 89 kcal
łyżeczka 25 kcal

Sos vinegret podstawowy

Składniki:

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Do miseczki wlać ocet, dodać sól i mieszać aż sól dokładnie się rozpuści. Następnie dodać oliwę i pieprz, dokładnie wymieszać aby oliwa i ocet połączyły się .

Do tak przygotowanego sosu można dodać ulubione zioła, tak by za każdym razem otrzymać inny sos.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

porcja 9 kcal

Bulion warzywny

Składniki:

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

½ średniej wielkości selera

biała część z jednego pora

2 szklanki wody

łyżka oliwy

1 liść  laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżej pietruszki  

½ łyżeczki soli

pieprz

forma do kostek lodu

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w cienkie paski. Liście pietruszki drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć przyprawy, podsmażać przez chwilę . Dodać warzywa, podsmażać mieszając co chwilę. Zalać wodą, gotować około pół pół godziny, po czym przestudzić i zmiksować na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Do każdego zagłębienia w formie do lodu włożyć po 1 łyżce masy,  zamrozić.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 140 kcal
1 łyżka ok. 10 kcal

Sos tzatziki

Składniki:

150g jogurtu naturalnego ( mały kubek )

½ małego ogórka

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka koperku

1 ząbki czosnku

½  łyżeczki octu winnego

sól

pieprz biały

Sposób przygotowania:

Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, odstawić do momentu aż puści sok, delikatnie odcisnąć. Koperek i czosnek drobno posiekać. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, koperek, oliwę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1879 kcal
1 łyżka 38 kcal

Musli „Spiżarnia Babci”

Składniki:
 

130g płatków z otrąb pszennych

80g   komosy ryżowej quinoa

100g płatków owsianych

100g płatków ryżowych

60g   pestek dyni

30g   żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:
 

Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoja i szczelnie zamknąć.

całość (10 porcji) 2500 kcal
1 porcja 250 kcal

Ciasto „Migdałowa rozkosz"

Składniki:

250g migdałów blanszowanych bez skórki

100g cukru trzcinowego

4 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Rozdrobnić migdały blenderem. Zmiażdżoną masę przełożyć do innego naczynia. Jaja z cukrem miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać migdały, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny.

Przygotować  foremkę, przelać do niej ciasto. Następnie wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 35 minut. Uwaga! Nie używać termoobiegu.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 164 kcal
1 łyżka 20 kcal

Sos pomidorowy

Składniki:

1 szklanka sosu pomidorowego bez soli

½ średniej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

kilka listków świeżej bazylii

gałązka świeżego oregano lub pól łyżeczki suszonego

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Do niewielkiego garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać cebulę i czosnek , podgrzewać mieszając aby nie zbrązowiały. Po około minucie wlać sos pomidorowy. Posolić, dodać posiekana bazylię i listki oregano.

Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do makaronu, ryżu oraz dań z warzyw strączkowych .

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 840 kcal
1 porcja 84 kcal

Soczysty filet z indyka

Składniki:
 

1000g fileta z indyka

ulubione zioła

Sposób przygotowania:
 

Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić ulubionymi ziołami. Przygotowane w ten sposób mięso włożyć do w lodówki na ok. 3 godziny. Następnie zawinąć w rękaw do pieczenia. Aby zabezpieczyć przed dostaniem się wody, owinąć końcówkę rękawa dokładnie nicią lub sznurkiem. Zagotować wodę w dużym garnku. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzucić mięso i gotować przez 15 minut. Po wystygnięciu można podać na pieczywie.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 388 kcal
1 porcja 65 kcal

Lody banan vs. jabłko

Składniki:
 

350g dojrzałego banana

200g jabłka

100g mleka 2%

15g cukru trzcinowego

30g soku z cytryny

Sposób przygotowania:
 

Cukier zmielić na cukier puder. Banana i jabłka zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażalce. Podajemy udekorowane listkami mięty.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1700 kcal
1 porcja 170 kcal

Bigos Mamy

Składniki:

1000g  kapusty kiszonej

600g   fileta z piersi kurczaka

 180g  kabanosów drobiowych

100g   marchwi

90g     cebuli

270g   pieczarek

60g (3 łyżki) powideł śliwkowych

45g (3 łyżki) przecieru pomidorowego

30g (3 łyżki) oliwy z oliwek

10g (2 łyżeczki) pieprzu czarnego

4g (łyżeczka) ziela angielskiego

5g (4 liście) liści laurowych

Sposób przygotowania:
 

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Do garnka wlać oliwę, umieścić mięso i dodać marchew, cebulę, listki laurowe, ziarenka ziela, pieprzu. Całość zalać zimną wodą do takiego poziomu, by wszystkie składniki były przykryte. Gotować wywar, aż do uzyskanie pożądanej miękkość mięsa, które następnie należy wyjąć i pokroić na małe kawałki. W zależności od upodobań, kiszoną kapustę opłukać i dodać do garnka, gdzie znajdą się wszystkie składniki. Zalać ją bulionem do takiego poziomu, by była przykryta. Gotować na wolnym ogniu około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać bulionem.

Kabanosy pokroić w plasterki; obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i drugą cebulą pokrojoną w piórka; dodać do bigosu wraz z wcześniej pokrojonym mięsem drobiowym i plastrami pieczarek. Doprawić resztą ziela, pieprzu i listków laurowych, koncentratu pomidorowego i powidłami śliwkowymi. Całość dusić około 30 minut

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 318 kcal
1 porcja 53 kcal

LODY „Owocowy gaj”

Składniki:
 

400g ulubionych owoców (truskawki, jabłka, czarna porzeczka)

200g dojrzałego banana

50g mleka 2%

15g cukru trzcinowego

20g soku z cytryny

Sposób przygotowania:
 

Cukier zmielić na cukier puder. Banana i wybrane owoce zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażarce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 600 kcal
1 porcja 150 kcal

Zupa „Gorący Wieczór”

Składniki:

20g imbiru, świeżego, obranego

80g cebuli przekrojonej na pół,

300g marchewki startej na tarce

20g masła

500ml wody

1 kostka bulionu warzywnego

100g soku z pomarańczy

100g mleka 2 %

10g prażonych płatków migdałowych

1/2 łyżeczki soli

1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

pieprz wedle uznania ( około 2 szczypty)

Sposób przygotowania:
 

Imbir i cebulę obrać, wrzucić do garnka, a następnie zblendować. Do tego dodać startą marchew i ponownie zblendować. Po dodaniu masła całość dusić ok. 3 minuty. Wlać wodę, kostkę bulionową i całość gotować 12 minut. Dodać sok z pomarańczy, przyprawy, mleko i gotować jeszcze ok. 2 minuty. Po tym czasie całość zblendować na jednolitą masę, tak by zupa zyskała konsystencję kremu. Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 2210 kcal
1 porcja 221 kcal

Śledzik w zalewie

Składniki:

2kg śledzi
 

Zalewa:

6 szklanek wody

1 szklanka octu

1/2 szklanki cukru

1 łyżka soli

4 ziarna ziela angielskiego

2-3 listki laurowe

1 duża cebula pokrojona w piórka

Sposób przygotowania:
 

Śledzie dokładnie umyć, a następnie zalać wodą, dodać trzy łyżki octu i pozostawić na noc. Rano odlać wodę i pokroić śledzie na kawałki.

Przygotowanie zalewy zacząć od ugotowania wszystkich składników. Następnie całość wystudzić i zalać nią kawałki śledzi. Całość przechowywać w lodówce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1879 kcal
1 łyżka 38 kcal

Musli „Cztery ziarna”

Składniki:

130g płatków z otrąb pszennych

80g   komosy ryżowej quinoa

100g płatków owsianych

100g płatków ryżowych

60g   pestek dyni

30g   żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:

Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoja i szczelnie zamknąć.

Kaloryczność: całość 1879 kcal; 1 łyżka 38 kcal

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (2 porcje) 226 kcal
1 porcja 113 kcal

Zielone "Pietruszkowe szaleństwo"

Składniki:

1 mały pęczek natki zielonej pietruszki

50g cukru trzcinowego

1,5 cytryny, obranej bez pestek

1l niegazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Następnie dolać wody i ponownie dokładnie zmiksować.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa